Mijn mening over Sayat.me, een platform om anoniem berichten achter te laten

Recent kwam ik via mijn 12-jarig zoon terecht op de website www.sayat.me , hij had op deze site een profiel aangemaakt en op Instagram een link gezet naar zijn sayat.me-account.

Toch een beetje benieuwd naar het online gedrag van mijn zoon, heb ik de site verder bestudeerd. Ik werd er niet bepaald vrolijker van.


Alvast een aangename verwelkoming op de site:

Ontvang anonieme en eerlijke feedback over jou. Word een betere jij.

Maar bij de tekst “anonieme en eerlijke feedback” begon ik al een beetje met mijn wenkbrauwen te fronsen. Verder gekeken op de “Over ons“-pagina, daar staat het volgende:

Dit is een gratis service om oprechte en eerlijke feedback van mensen die je kent te verzamelen, of die feedback aan anderen te geven.

De feedback die je hier ontvangt is anoniem. Dat maakt elke vorm van feedback mogelijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld feedback geven die ze graag aan je kwijt willen, maar misschien niet durven omdat ze niet weten hoe je erop zult reageren.

De feedback hoeft niet negatief te zijn. Het belangrijkste is dat de feedback eerlijk en oprecht is.

Als je feedback aan anderen geeft, kan dit van alles zijn — wat jij denkt dat goed is en die persoon naar jouw mening moet blijven doen, wat jij denkt dat hij/zij kan verbeteren of vermijden. Eerlijk gezegd alles. Wat jij denkt dat nuttig kan zijn voor de andere persoon om te weten.

Als je zelf zulke feedback zou krijgen, zou dat je helpen je zelfbeeld te spiegelen. Dit kan overeenkomen, maar kan ook verschillen met wat andere mensen in jou zien.

Gebruik sayat.me als een tool om input te krijgen voor zelfontwikkeling.

Waw! Fantastisch!! Ongelooflijk!!! Een tool om input te krijgen voor je zelfontwikkeling, anonieme feedback. Een gratis service om oprechte en eerlijke feedback van mensen die je kent te verzamelen, of die feedback aan anderen te geven.

Dan maar even kijken naar het sayat.me-profiel van een vriendin van mijn zoon:


Fantastisch voor je zelfontwikkeling, je anoniem een k**h*** laten noemen. Ik heb het bericht gemeld als ongepast maar een week na datum staat het bericht nog altijd online.

Online verder gesurft en ik vond een aantal schokkende artikels uit het buitenland:

Ik twijfel oprecht aan het nut van website sayat.me, de jeugd “verzuipt” momenteel in online apps: Instagram, Facebook, Snapchat, etc… Ik zou willen ijveren voor een volledige afschaffing van een platform dat toestaat om op deze wijze anoniem berichten achter te laten. Ik heb de sayat.me-account van mijn zoon onmiddellijk laten afsluiten.

Bart Noëth