Belgocontrol introduceert nieuwe aanvliegprocedure op luchthaven Antwerpen

Zone pour tous les messages en Français (Seulement si vous ne pratiquez pas l'Anglais) - De plaats voor alle Nederlandstalige berichten (Enkel als U de Engelse taal niet machtig bent) - Forum für alle Deutschsprachigen Beiträge (Nur im Falle Sie Englisch Nicht Beherschen)

Moderator: Latest news team

Post Reply
User avatar
sn26567
Posts: 37425
Joined: 13 Feb 2003, 00:00
Location: Rosières/Rozieren, Belgium
Contact:

Belgocontrol introduceert nieuwe aanvliegprocedure op luchthaven Antwerpen

Post by sn26567 »

Vanaf december zullen vliegtuigen op de luchthaven van Antwerpen–Deurne kunnen landen op basis van satellietgegevens. Belgocontrol breidt deze werkwijze later uit naar de vier andere luchthavens die het beheert.

Vliegtuigen navigeren traditioneel op basis van radiobakens op de grond. Een RNPapproach (Required Navigation Performance) gebruikt daarnaast ook satellietgegevens. Het is dit principe dat vanaf eind dit jaar zal gebruikt worden om te landen op de luchthaven van Antwerpen-Deurne. Toestel en crew moeten hiervoor aan strenge voorwaarden voldoen.

Aan de invoering van deze RNP-approach ging overleg vooraf tussen Belgocontrol en de verschillende actoren op de luchthaven: luchthavenuitbater, overheid en vertegenwoordigers van de sector die actief zijn op de luchthaven. Begin juli vond een succesvolle test plaats die het licht definitief op groen zette.

Tal van voordelen
De RNP-procedure maakt het mogelijk om vliegroutes te optimaliseren door een nauwkeurigere navigatie. Dat heeft uiteraard positieve effecten op vlak van milieu. Maar ook de veiligheid kan hierdoor verder worden verhoogd op plaatsen waar geen uitgebreide navigatie-infrastructuur aanwezig is. Vliegtuigen zijn immers niet meer afhankelijk van die vaak complexe en dure grondinstallaties. Het gebruik van landingsbanen die niet voorzien zijn van een ILS-installatie (Instrument Landing System) wordt dan mogelijk bij lagere zichtcondities.

Belgocontrol wil de techniek op korte termijn dan ook uitrollen op de andere Belgische luchthavens (Brussel-Nationaal, Oostende, Luik en Charleroi). Naast de toepassing van satellietgegevens voor landende vliegtuigen, zal dit gebruik ook steeds meer toegepast worden voor vertrekkende vliegtuigen en en-route-verkeer.

Donderdag 23 juli 2015
André
ex Sabena #26567

jan_olieslagers
Posts: 3085
Joined: 24 Jun 2006, 08:34
Location: Vl.Brabant
Contact:

Re: Belgocontrol introduceert nieuwe aanvliegprocedure op luchthaven Antwerpen

Post by jan_olieslagers »

Wat is uw bron? In de AIP vond ik er niets over terug?

User avatar
sn26567
Posts: 37425
Joined: 13 Feb 2003, 00:00
Location: Rosières/Rozieren, Belgium
Contact:

Re: Belgocontrol introduceert nieuwe aanvliegprocedure op luchthaven Antwerpen

Post by sn26567 »

jan_olieslagers wrote:Wat is uw bron? In de AIP vond ik er niets over terug?
Hoofdpagina van Belgocontrol: http://www.belgocontrol.be/belgoweb/pub ... -07-18.pdf
André
ex Sabena #26567Post Reply