Bijna 2 miljoen passagiers op Brussels Airport in mei (-8.4%)

0
309

Brussels Airport heeft in mei bijna 2 miljoen passagiers ontvangen. Dat is 8,4% minder dan in mei vorig jaar. De luchthaven stelt vast dat de passagierscijfers elke week stijgen en de laatste week zelfs de cijfers van vorig jaar benaderen. Het vrachtvervoer op Brussels Airport heeft zich hersteld. Het volvrachtvervoer en de express diensten knopen weer aan met groeicijfers, enkel het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen tekent nog verlies op door het beperktere aantal vluchten in het begin van de maand.

Passagiers
In mei heeft Brussels Airport 1.971.664 passagiers mogen verwelkomen. Dat zijn er ongeveer 180.000 minder dan in mei vorig jaar, of -8,4%. De cijfers zijn het gevolg van de aanslagen op Brussels Airport op 22 maart. De luchthaven ziet een systematische groei van het aantal passagiers over de weken heen.

De daling wordt uitsluitend geregistreerd bij de lokaal opstappende passagiers (-12,8%). Het aantal transferpassagiers is sterk gestegen met 18,1% ten opzichte van mei 2015. Internationale reizigers hebben dus het vertrouwen in Brussels Airport als overstapluchthaven behouden. De stijging is het grootst bij Brussels Airlines. Het aantal transitpassagiers is gedaald met -94,7% in vergelijking met mei vorig jaar door het wegvallen van Jet Airways.

Zowel Brussels Airlines als de lage kostenmaatschappijen registreren in mei weer positieve groeicijfers op Brussels Airport.

Cargo
Het vrachtvervoer op Brussels Airport heeft zich hersteld na de aanslagen van 22 maart. De totale tonnage op de luchthaven ligt op hetzelfde niveau als in mei vorig jaar (-0,3%).

Het volvrachtvervoer en de express diensten tekenen weer groeicijfers op. Het volvrachtvervoer is gestegen met 7,9% ten opzichte van mei vorig jaar dankzij de terugkomst en de groei van Ethiopian Cargo op Brussels Airport alsook een toegenomen tonnage bij andere maatschappijen. De express diensten (integrator) is gestegen met 6,0%.

Vracht aan boord van passagierstoestellen is gedaald met -16,4% tegenover mei 2015. De beperktere capaciteit van het vluchtschema, alsook het wegvallen van Jet Airways verklaren de negatieve groeicijfers. Begin mei werd de capaciteit voor passagiersvluchten verhoogd naar 22 vertrekkende vluchten per uur, eind mei naar 28 per uur.

Bewegingen
Het aantal vluchtbewegingen op Brussels Airport is gedaald met -2,5% ten opzichte van mei 2015. De daling is te verklaren door de beperkte capaciteit voor vertrekkende passagiersvluchten per uur op het vluchtschema.

results1605

14 juni 2016